Veganska pannkakor

Ingredienser till veganska pannkakor

Räcker till ca 10 pannkakor

4 dl vetemjöl
7 dl soya- eller havremjölk (kan också bytas ut mot vatten)
1 msk smält mjölkfritt margarin (kan också bytas ut mot t.ex. rapsolja)
1/2 – 1 tsk salt

Vispa samman mjölet och mjölken. Tillsätt margarin och salt. Stek pannkakorna i margarin. Servera med t.ex. jordgubbssylt.

Jag har hämtat inspiration till receptet på veganska pannkakor från Vegokoll.se.

Man behöver steka pannkakorna så de blir knapriga tycker jag – då blir de supergoda!

Jag hoppas det ska smaka!

Ha det fint! <3 Josefin

Vegansk spenatpaj med valnötter och oliver

Vegansk paj med oliver och valnötter. Receptet räcker till 1 paj på 2-4 portioner, beroende på hur hungrig du är.

Ingredienser

Pajskal:

3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl)
½ tsk salt
100 g mjölkfritt margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:

500 g färsk eller fryst bladspenat
1 gul eller röd lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
lite riven muskot
1/2 tsk oregano
½ tsk torkad basilika eller 2 msk färsk
1 ½ msk mjöl
1 näve valnötter
1/2–1 dl oliver
1/2 tsk soja
salt, svartpeppar, vitpeppar
lite rapsolja att steka i
Om du vill: 2 msk pinjenötter, pumpafrön eller solrosfrön

Vegansk ostsås:

1 ½ msk majsstärkelse (Maizena) eller vetemjöl
1 ½ dl sojagrädde eller havregrädde
½ msk buljongpulver eller ½ smulad buljongtärning
1 dl vegansk mjukost (ca 100 g)
några stänk gurkmeja

Några av ingredienserna till veganpajen. Illustration: Josefin Berger.

Såhär gör du

Sätt ugnen på 200 grader.

Pajskalet

Blanda mjöl och salt i en skål. Gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Om du har tid: låt degen vila i kylskåp 30-60 minuter eller i frys en kortare stund. Kavla eller tryck sedan ut den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter.

Spenatfyllningen

Om du använder fryst spenat, så låt den tina och rinna av väl. Du kan pressa ut vattnet med en sil och en sked. Skär färsk spenat i breda strimlor. Fräs lök, soja och vitlök mjuka i lite rapsolja. Tillsätt spenaten och låt koka några minuter. Blanda i basilika, oregano, lite svartpeppar och salt. Smaka av med salt, peppar och mer kryddor om det behövs.

Den veganska ostsåsen

Vispa majsstärkelsen ihop med lite kallt vatten. Koka upp sojagrädden med buljong, vispa och låt sjuda upp. Rör ner mjukosten samt lite gurkmeja (för färgens skull) och vitpeppar. Smaka av med salt om det behövs.

Blanda ihop – och sedan skjuts in i ugnen!

Blanda ostsåsen och spenatfyllningen, och lägg i valnötter och oliver. Fyll den förgräddade pajformen med hela härligheten, och toppa om du vill med pinjenötter, pumpafrön eller solrosfrön. Grädda sedan i 200 grader i 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg. Hoppas det smakar!

Pajen är inspirerad av recepten på veganpajer på sajten Vegania.net.


Skärbrädan på bilden är i egen design och finns i webshopen.

Tips på ekologiska alternativ

De flesta ingredienser som ingår i pajen finns som ekologiska alternativ i vanliga matbutiker som ICA, Coop och Hemköp, men vissa kan vara svårare att hitta. Produkterna nedan brukar jag köpa på Ekostore i Göteborg.

• Ekologisk vegansk mjukost, märke: Soyananda.
• Ekologisk soyagrädde, märke: Provamel.
• Ekologiskt mjölkfritt margarin, märke: Alsan-bio.
• Ekologiskt majsmjöl, märke: Bauckhof.

Jag önskar dig en fin dag! Mvh Josefin

Vegansk tomatsoppa

Ingredienser, vegansk tomatsoppa

Olivolja
1 gul lök, finhackad
2 stora vitlöksklyftor, pressade
Rotselleri, finhackad, ungefär stor som en tändsticksask
1/2 tsk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1 tsk basilika (eller ca 6 stora färska blad)
1/2 tsk oregano
Ev. 1/2 tsk mejram
1 krm soja
1 msk vetemjöl
800 g krossade tomater (2 paket)
1 dl soja- eller havregrädde (sojagrädde ger fylligast smak i soppan, tycker jag)
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 krm socker

Lägg ev. även i
En näve kidneybönor eller blandade bönor som proteinkälla
Lite kokad gnocchi (pasta)

Topping om du vill
Jordnötter
Vegansk crème fraiche

Några av ingredienserna till tomatsoppan.

Så gör du din mumsiga, mustiga soppa

Om du vill ha gnocchi, börja med att koka den separat.

Häll olivolja i en kastrull, oljan ska täcka bottnen. Finhacka gul lök och rotselleri och lägg i kastrullen tillsammans med sambal oelek, dijonsenap och soja. Sätt plattan på 6:an. Sänk till 4:an när det börjar bli varmt. Rör om hela tiden. Pressa i vitlöken. Lägg i vetemjöl och rör om. Häll i krossad tomat, vatten och grädde. Smula i kryddor (så att smaken kommer fram) och buljong.

Lägg i kidneybönor om du så önskar. Till sist, addera en liten gnutta socker. Rör om. Låt koka upp. Om det behövs, sätt plattan på 6:an. När det börjat koka, sänk till 3:an. Låt sedan soppan stå på spisen och koka ihop ett tag. Den ska koka, men inte häftigt. Rör om någon gång ibland. Smaka av. Häll eventuellt i pasta.

Häll upp soppan i en tallrik. Toppa med vegansk crème fraiche och jordnötter om du vill. Klart!

Ekologiska ingredienser – sojagrädde, rotselleri och vegansk crème fraiche

Du hittar flertalet ingredienser i receptet i ekologisk tappning i vanliga matvarubutiker som ICA och Coop. De som brukar saknas är ekologisk sojagrädde, ekologisk rotselleri och ekologisk crème fraiche. Dessa finns i ekologiska matbutiker, jag köper mina på Fram Haga i Göteborg. Märket på sojagrädden heter Provamel.

Soyananda gör en supergod vegansk crème fraiche som jag tycker är lika mumsig som den gjord på komjölk, och den är dessutom ekologisk! Jag köper alltså även den på Fram Haga i Göteborg.

Jag önskar dig en fin dag. Mvh Josefin.
Älvorna hälsar till dig över regnbågen!