Vegansk spenatpaj med valnötter och oliver

Vegansk paj med oliver och valnötter. Receptet räcker till 1 paj på 2-4 portioner, beroende på hur hungrig du är.

Ingredienser

Pajskal:

3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl)
½ tsk salt
100 g mjölkfritt margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:

500 g färsk eller fryst bladspenat
1 gul eller röd lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
lite riven muskot
1/2 tsk oregano
½ tsk torkad basilika eller 2 msk färsk
1 ½ msk mjöl
1 näve valnötter
1/2–1 dl oliver
1/2 tsk soja
salt, svartpeppar, vitpeppar
lite rapsolja att steka i
Om du vill: 2 msk pinjenötter, pumpafrön eller solrosfrön

Vegansk ostsås:

1 ½ msk majsstärkelse (Maizena) eller vetemjöl
1 ½ dl sojagrädde eller havregrädde
½ msk buljongpulver eller ½ smulad buljongtärning
1 dl vegansk mjukost (ca 100 g)
några stänk gurkmeja

Några av ingredienserna till veganpajen. Illustration: Josefin Berger.

Såhär gör du

Sätt ugnen på 200 grader.

Pajskalet

Blanda mjöl och salt i en skål. Gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Om du har tid: låt degen vila i kylskåp 30-60 minuter eller i frys en kortare stund. Kavla eller tryck sedan ut den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter.

Spenatfyllningen

Om du använder fryst spenat, så låt den tina och rinna av väl. Du kan pressa ut vattnet med en sil och en sked. Skär färsk spenat i breda strimlor. Fräs lök, soja och vitlök mjuka i lite rapsolja. Tillsätt spenaten och låt koka några minuter. Blanda i basilika, oregano, lite svartpeppar och salt. Smaka av med salt, peppar och mer kryddor om det behövs.

Den veganska ostsåsen

Vispa majsstärkelsen ihop med lite kallt vatten. Koka upp sojagrädden med buljong, vispa och låt sjuda upp. Rör ner mjukosten samt lite gurkmeja (för färgens skull) och vitpeppar. Smaka av med salt om det behövs.

Blanda ihop – och sedan skjuts in i ugnen!

Blanda ostsåsen och spenatfyllningen, och lägg i valnötter och oliver. Fyll den förgräddade pajformen med hela härligheten, och toppa om du vill med pinjenötter, pumpafrön eller solrosfrön. Grädda sedan i 200 grader i 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg. Hoppas det smakar!

Pajen är inspirerad av recepten på veganpajer på sajten Vegania.net.


Skärbrädan på bilden är i egen design och finns i webshopen.

Tips på ekologiska alternativ

De flesta ingredienser som ingår i pajen finns som ekologiska alternativ i vanliga matbutiker som ICA, Coop och Hemköp, men vissa kan vara svårare att hitta. Produkterna nedan brukar jag köpa på Ekostore i Göteborg.

• Ekologisk vegansk mjukost, märke: Soyananda.
• Ekologisk soyagrädde, märke: Provamel.
• Ekologiskt mjölkfritt margarin, märke: Alsan-bio.
• Ekologiskt majsmjöl, märke: Bauckhof.

Jag önskar dig en fin dag! Mvh Josefin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *