Tillbaka till sidan Grafisk design

Nära syster Nära – Omslag och inlaga

Framsidan visar en flicka i svarta kläder framför en stuga i skogen
Framsida, rygg och baksida till Nära syster Nära.

Denna bok formgav jag vintern 2014. Det är en nytryckning av Camilla Danildas bok Nära syster Nära.

Camilla hade några olika fotografier jag fick välja bland, som jag sedan redigerade i Adobe Photoshop och satte samman med text till en layout. Jag fick ganska fria händer, men hörde mig för under processens gång vad Camilla tyckte, och gav henne några olika förslag på formgivningen till boken.

Uppslag ur Nära syster Nära

Jag satte även texten till inlagan, det vill säga: jag formgav texten så att den fick i mitt tycke lagom mycket luft omkring sig, jag valde typsnitt och satte in anfanger och mer marginal upptill vid kapitelstart, med mera.

Om Nära syster Nära

Före jag formgav boken läste jag den. Nära syster Nära handlar om två systrar som är med om övergrepp som små, där huvudpersonen Amelia börjar komma ihåg vad som skett men där hennes syster Mimmie inte vill minnas det som hänt och istället anklagar Amelia för att hitta på.

Trots det allvarliga ämnet upplevde jag Nära syster Nära som en kärleksfull och hoppingivande bok, både på grund av det i mitt tycke mjuka språket den är skriven med, men framförallt för att den beskriver hur den visar på en väg ut: att livet kan levas trots det man bär i ryggsäcken, att människor kan utvecklas och att relationer kan läkas.

I boken beskrivs även en kärleksrelation mellan Amelia och en man som hon träffar. Både det som är lätt: lyckan, skrattet och det starka kärleken mellan dem, men även det svåra i relationen: bråken, deras olikheter som gör att de går om varandra, och rädslan de båda, men framförallt Amelia känner, inför att bli lämnade.

Jag streckläste Nära syster Nära från pärm till pärm. Den berörde mig verkligen, jag grät och kände med Amelia när det var tungt, men njöt också av hennes resa framåt, och skrattade då och då förtjust till, för det finns även en stilla humor i boken.

Jag kan varmt rekommendera Nära syster Nära! ♥